Nätkulturer

Måste berömma den person som är ansvarig för kompetensutvecklingen för oss. Oss lärare i Skellefteå kommun. Den person som satt och funderade över de pedagoger som år ut och år in pratat om värdegrund. Som verkligen är viktig. Det är vi medvetna om. Men det var inte med entusiasm vi satte oss ner i aulans kalla famn. Att då möta två karlar. De presenterade sig som anställda av kommunen på KommunLedningsKontoret. Det började upprepa vad rektorn redan informerat oss om. De tre ledorden…Professionalitet, engagemang och framsynthet. Vi började att lite lugnt sitta och ta in dessa otroligt viktiga ord. Vi nickade på rätt ställe och skakade på huvudet när det passade.

Plötsligt börjar de möblera om på scenen. De berättade att vi skulle få vara med om en anställningsintervju. Av tre olika aspiranter.

Det visade sig att en av de två bytte om kläder och var de tre olika personligheterna. Den andre satt och var rekryterare med hjälp av oss. Vi fick dessutom hjälpa de stackarna som kommit på intervjun. För de lyckades verkligen inte bra. Den förste var så nervös att vi trodde nog att han skulle göra ner sig. Nummer två var supersjälvsäkerhetensjälv. Nummer tre var en riktig bonnig ungtölp. Att sitta och skratta när de upprepade orden: Professionalitet, engagemang och framsynthet.

De fixade det otroligt bra! Att vända vår inställning från ett måsteföredrag till en uppskattad upplevelse och ett berikande lärande.

När jag körde hem igår tänkte jag:

Det var en mycket bra eftermiddag. Det var årets kompetensutveckling.

Men se när jag kom till Nordanå idag så var hela teatern fylld. Till bredden. Jag hade kollegor som fick sitta på stolar.

Vår skolchef hälsade oss välkomna. Hon är otroligt duktig på att prata Elisabeth Svennerståhl Jonsson. Efter hennes välkomnande ord presenterades Åsa Sundelin. En mycket engagerad och trevlig föreläsare som fick oss att fundera runt digital kompetens. Att finna de barn som sitter hemma. Att se barns ”pillrande med dator” som ett lärande.

Att komma som en föreläsare efter henne kan inte vara skoj. Om jag varit Elza Dunkels och inte haft den säkerhet som hon verkar besitta. Då skulle jag ha suttit och svettats. Att komma som nummer två. Att veta att man ska föreläsa om samma ämne men ur olika professionella vinklar. Men hon gick in och fortsatte förmiddagen på ett lysande sätt. Mycket intressant att höra dem båda.

Unga och internet. Så härliga funderingar. Mycket att tänka på. Är internet ett ny sorts dagbok? Skulle du läsa din tonårings dagbok om det inte var undantagstillstånd? Inte? Skulle du då kolla upp hur din son/dotter surfar om det inte var undantagstillstånd… Var en frågeställning. Intressant. Mycket intressant! För det handlar mycket om nätkulturer. Elza Dunkels har skrivit ihop råd till vuxna angående detta. Läs igenom det! Intressant som sagt!

Nöjd över dessa dagar? Jajamensan! Mycket nöjd!

Hur såg din kompetensutveckling ut senast?

Kram Anna

Annonser

4 thoughts on “Nätkulturer

  1. bra att du är nöjd alltid roligt med kompetensutveckling som verkligen är bra,
    sist jag va på en sån grej va i Februari å då handlade det om engelska oxå mycket bra!
    gokväll

  2. Min såg faktiskt ut som din!
    Tyckte att Elza och Åsa var kanon, dock fick jag av en kollega veta att ”bara för att den där Elza var rolig att lyssna på, behöver man inte tro blint på vad hon säger…” Nej, det behöver man ju förvisso inte, men eftersom hon har lagt ned lite tid på forskning så kanske hon vet ett och annat! Störtskön tyckte jag. I morgon värdegrund, vet inte om vi kommer få samma föreställning som ni…
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s