Majonnäsburken

Majonnäsburken och två koppar kaffe.  

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:   En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig.När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar . Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.   Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken . Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.   Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken . Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt ‘ja’.  

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras inne-håll i burken , vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.   Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.  Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som – om allt annat gick förloratoch bara dessa saker återstod – ändå skulle uppfylla och berika ert liv.   Småstenarna representerar andra saker som betyder något , som hem, jobb och bil.   Sanden representerar allt annat – småsakerna.  

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.   Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.   Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.   Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om ‘golfbollarna’ först – sakerna som verkligen betyder något.   Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.   En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.   Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.   Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän. Betrakta denna berättelse och ta den till er.

Fann den hos Tidsoptimisten. Har hört den förut. Men den är verkligen tänkvärd! Eller vad säger ni?

Kram Anna

Annonser

6 thoughts on “Majonnäsburken

  1. Så klokt, så klokt…

    Kan rekommendera en bok full med liknande tänkvärdheter: ”Varför växer gräset?”

    (Innehållet i ”titelspåret”: En son frågar sin gräsklippande far varför gräset växer. Pappan vill inte hålla i någon biologilektion, så han svarar att ”Gräset växer för att det vill växa.” Varpå hans son frågar: ”Varför klipper du det då?”)

    Ha det bra! Kram

  2. Mmm, visst är det bra att bli påmind!! Jag har faktiskt börjat att prioritera familjen. Det har hänt fler än en gång att mina vänner blivit lite ”småsura” för att jag väljer att umgås med familjen när det behövs. Senast i veckan när det är en kompis som har tjejfest ikväll, jag kände att jag ville va med min mamma ikväll så hon skulle slippa va ensam barnvakt när hon är så slut… Kompisen blev jättesur!!! Men det som är bra är att JAG mår bra av mitt beslut å jag VET att min kompis skulle ha valt samma sak om det var omvänt… Surheten är säkert bara besvikelse för att hon sett fram emot att jag skulle komma!!?
    Kramen, Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s